Menü

Keressen járatokat Afganisztánból Ausztriába

Ausztria

 • Graz
 • Általános információ

  Hivatalos nyelv: német
  Időzóna: UTC+2 (nyár), UTC+1 (tél)
  Pénznem: euró (EUR)

 • Mennyi az idő?

  A várhegyen található óratorony könnyedén összezavarhatja az embert. Valószínűleg ez az egyetlen óra a világon, ahol a rövidebb mutató mutatja a perceket.

 • Belépés az óvóhelyre

  A második világháború során a lakók védelme érdekében a dombba alagutakat és menedékhelyeket vájtak. Néhányat közülük ma is meg lehet látogatni. Köztük van egy speciális útvonal is kifejezetten gyerekek számára.

 • Látogatás a Várban

  A Vár 1438 és 1453 között épült gótikus stílusban, dupla csigalépcsővel, és manapság Stájerország - a tartomány, melynek Graz a székhelye - kormányzati központjának ad otthont. 

Mit érdemes megnézni Grazban?

Ausztria második legfontosabb városa 1281-ben nyerte el városi jogát, de létezéséről már 881-ben is történtek említések. Óvárosa 1990 óta rajta van az UNESCO Világörökségi Listáján.

Kezdjük a városnézést azzal, hogy fentről tekintünk le rá! A Schlossberg az óváros fölé magasodó domb, melyen egykor egy erőd állt. Lenézve Graz legrégebbi, sűrűn beépített részét láthatjuk, bájos, piros háztetőkkel. Maga a domb 1839 óta parkként funkciónál kávézókkal és éttermekkel. Gyalog vagy siklóval juthatunk föl a tetejére.

A vár valószínűleg már a 10. században létezett. A későbbiekben sokszor átépítették, amíg végül Napóleon hadserege a 19. század elején le nem rombolta. A váltságdíjnak köszönhetően, amit a város polgárai adtak össze, a harangláb és az óratorony megmenekült.

A domboldalon kerül sor tavasszal az Elevate Fesztiválra, melyen koncerteket, valamint politikai és a civilizációnk jövőjét érintő workshopokat és megbeszéléseket tartanak. Az eseménynek nincsenek fix dátumai, így érdemes indulás előtt ellenőrizni, hogy mikor várható legközelebb.

A Grazban tett látogatásunk során kihagyhatatlan a Landeszeughaus meglátogatása, mely a világ legnagyobb történelmi fegyverraktára. A gyűjtemény körülbelül 32000 fegyverből és páncélból áll, melyeket csatákban és hadgyakorlatok során használtak. A második világháború során sikerült a teljes gyűjteményt megmenteni úgy, hogy 3 közeli kastélyba költöztették a darabjait. A fegyverraktár keddenként zárva tart.

A városban sétálva érdemes megnézni a Szent Giles katedrálist, mely a 15. század közepén épült. A templom a gótikus építészet ritka példája. Annak idején a külső falakat freskók díszítették. Néhány közülük a mai napig megmaradt, és témáik többek között a sáskajárás, a dögvész vagy a török támadás. Alkotójuk valószínűleg Thomas von Villach volt és 1485-ben készültek. Mind a három katasztrófa 1480-ban sújtott le Grazra.