Menü

Keressen járatokat Afganisztánból Marokkóba

Marokkó

 • Fez
 • Általános információ

  Hivatalos nyelv: arab, tamazight
  Időzóna: UTC +0
  Pénznem: marokkói dirham (MAD)

 • A világ legrégebbi egyeteme

  Az al-Karauint (Al-Qarawīyīn) – fezi mecset és egyetem – a világ legrégebbi akadémiai központjai között tartják számon. A 9. században alapították, és még ma is működik.

 • Fez Fezből

  A fez egy Fezből származó fejdísz is egyben. Ez egy kúpalakú nemezkalap, a tetején egy bojttal és a muszlim országokban férfiak által viselt díszítésekkel.

 • Riádok – a marokkói vendéglátás szimbólumai

  A riádok szállást (gyakran ellátással) kínáló tradicionális marokkói házak. Gazdagon díszített, palotákra jellemző belsejük tökéletes példái a helyi kultúrának.

Látnivalók Fezben

Fez óvárosi részébe érve úgy érezheti, hogy itt évszázadokkal ezelőtt megállt az idő. A hatalmas kiterjedésű óvárost középkori épületek jellemzik, a keskeny utcák sűrű hálózatát szinte eldugítja a sok ember és az óriási terhekkel megpakolt szamarak. Nagyon könnyű itt eltévedni. A helyiek szerint számos különböző térképe van Feznek, de egyik sem tükrözi pontosan a város tényleges infrastruktúráját. Sok turista szereti bolyongva bejárni ezt a részt, és elveszni a labirintusszerű óvárosban, így belekóstolva a város valódi mindennapjaiba.

Fezt gyakran emlegetik a legjobban megőrzött középköri városok egyik példájaként. A középkorhoz hasonlóan ma is sok kézműves található a város lakosai között – munka közben is megnézhetjük őket. Fez legnépszerűbb helyei közé tartozik a Suara tímárság, a 14. századi Madrasza Bu Inania és az al-Karauin-mecset.

Az óvárosban minden sarkon talál olyan bódét, amelyben rézből, fából és bőrből készült árukat árulnak, valamint mintás szőnyegeket vagy ékszereket. Szintén ez az a városrész, ahol kipróbálhat helyi különlegességeket vagy beszerezhet keleti gyógynövényeket és fűszereket. A marokkói konyhát az európai és afrikai hatások keveréke jellemzi. A tazsin (pörköltszerű étel) és a harira (tradicionális lencseleves) a legnépszerűbb fogás. Ha a régióra jellemző ételeket akar kóstolni és élvezni a marokkói mentateát, válassza a Chez Rachidot (Fez egyik legjobb étterme) vagy a gyönyörű városi kilátást kínáló Riad Rcifet. Ha kettesben egy romantikus vacsorát terveznek, a legjobb választás a Jardin Chrifa, egy elbűvölő hely gyönyörű, buja kerti terasszal.

Fezben sok olyan túrát szerveznek, amely megmutatja a helyi természetet és vadvilágot. Ezek révén természetvédelmi területekre is eljuthat és terepjáróval keresztülhajthat a marokkói sivatagon. Érdemes túrát szervezni Meknesz, Rabat és Casablanca városába, vagy befizetni egy tevetúrára. Fezből eljuthat a Friuatóba, Észak-Afrika leghosszabb és legmélyebb barlangjába.