Menü

Keressen járatokat Afganisztánból Lengyelországba

Lengyelország

 • Gdansk
 • Poznan
 • Katowice
 • Szczecin
 • Általános információ

  Hivatalos nyelv: lengyel
  Időzóna: UTC+2 (nyár), UTC+1 (tél)
  Pénznem: lengyel złoty (PLN)

 • Gdansk felülről

  A város látképe és a Gdanski-öböl szemügyre vehető a Gradowa-hegyről (Góra Gradowa), de a Szűz Mária-templom és a Fővárosban található városháza tornyaiból is.

 • Ne tévessze el!

  Gdansknak két fő negyede van, két városházával. A történelmi óváros a legfontosabb turisztikai látnivalókkal (mint a Neptun-szökőkút) a Fővárosban (Główne Miasto) található. A második negyedet Óvárosnak hívják (Stare Miasto), és a vasútállomás mellett van.

 • Város 3-szor

  Gdansk a szomszédjában található két várossal agglomerációt alkot, amelyet Hármasvárosnak (Trójmiasto) hívnak. Pattanjon fel a híres SKM vonatra, és nézze meg a sopoti mólót és Gdynia csendes strandjait.

Látnivalók Gdanskban

Gdansk kétarcú hely. Ott van egyrészt a fővárosi negyed a leghíresebb történelmi épületekkel, a másik oldalt pedig a modern építészet, a kortárs művészet és a hipszterkocsmák képviselik. Itt mindenki talál valami kedvére valót!

Gdanskot az emlékműveivel, a Szolidaritás szakszervezet történetével és a Balti-tenger gyönyörű, fenséges partjával minden évszakban érdemes felkeresni. Nyáron az idő tökéletes a napozásra. Tavasszal és ősszel a legjobb a történelmi utcákon, valamint a tajtékzó tenger partján sétálni, míg télen a város a múzeumokba csábít, illetve felmelegedésre valamelyik hangulatos kávéházban.

Gdansk legfőbb látványossága a történelmi óváros, a Főváros. Érdemes ide a bőségesen díszített Arany-kapun át bejutni, amelyről a leglátogatottabb Hosszú utca (Ulica Długa) nyílik. Ez ad otthont minden augusztusban a Domonkos-napi vásárnak, Lengyelország legnagyobb szabadtéri rendezvényének. Szintén itt találhatók a legérdekesebb, emléktárgyakat kínáló üzletek. Nem hagyhatja ki a Hosszú piacot (Długi Targ) – Európa egyik legszebb helyét –, a Neptun-szökőkúttal, a Dwór Artusa múzeummal, az Arany bérházzal (Złota Kamienica) és a lenyűgöző városházával. Egy másik ajánlott hely a Szűz Mária-templom (Bazylika Mariacka), amely Európa legnagyobb, téglából épült temploma. Este tegyen egy sétát a Motława folyó (Długie Pobrzeże) mentén, amely a város egyik legfestőibb része.

A város látképének szerves része a hajógyár. Az Európai Szolidaritás Center modern épületében megismerheti a Szolidaritás Független Szakszervezet és Lech Wałęsa történetét. De figyelmeztetjük: a hely olyan elbűvölő és szépen kidolgozott, hogy sok idejét elrabolhatja! Ha a kortárs építészet és művészet rajongója, menjen a fekete téglából épült Shakespeare Színházba és a Zaspa negyedbe, ahol lenyűgöző falfestményeket láthat a régi épületek oldalán.

Ha a Balti-tenger partján jár, muszáj kipróbálnia a sült halat. A heringet, tőkehalat vagy makrélát kínáló legjobb éttermek a Moltawa folyónál és a belvárosban találhatók. Ha a hagyományos konyhát kedveli, keresse fel a híres Wajdelota utcát (Wrzeszcz negyed) vagy a Straganiarska utcát (belváros). Egy romantikus vacsorára pedig – különösen éjjel – üljenek be a Mariacka utca régi bérházaiban működő éttermek egyikébe.

Népszerű légitársaságok a(z) Afganisztán - Lengyelország útvonalon