Menü

Keressen járatokat Afganisztánból Romániába

Románia

 • Temesvár
 • Lasi
 • Constanta
 • Általános információ

  Hivatalos nyelv: román
  Időzóna: UTC+3 (nyár), UTC+2 (tél)
  Pénznem: román lej (RON)

 • Villanyoszlopok és lóvasút

  Temesvár volt a második város a világon New York után, ahol bevezették az elektromos közvilágítást, és a második város Európában, ahol megindult a lóvasút.

 • A kultúra fővárosa

  2016-ban eldőlt, hogy 2021-ben Temesvár lesz az Európai Kultúra Fővárosa. 2021-ben számos rendezvényre, koncertre és fesztiválra számíthatnak a látogatók, melyek a város kulturális és történelmi örökségét hirdetik majd.

 • A kis Bécs

  A város építészetében a szecessziós művészet és a századfordulós Habsburg építészet ötvöződik. Mivel sokban hasonlít az osztrák fővárosra, néha Kis Bécsként is szokták emlegetni.  

Mit érdemes megnézni Temesváron?

Temesvárnak kellemes elhelyezkedése miatt mindig fontos szerep jutott a történelem folyamán. Modernkori történelmében az első szabad városként lett híres, mert itt kezdődött a romániai forradalom a kommunista diktátor, Nicolae Ceaușescu ellen 1989 decemberében. A forradalmi események végül a diktátor kivégzéséhez vezettek. Manapság Temesvár a harmadik legsűrűben lakott város Romániában, ipari, kulturális és gazdasági központja a nyugati országrésznek.

Temesvár építészetét a szecesszió és a Habsburg századfordulós stílus ötvözete jellemzi. A várost gyönyörű terek, parkok és kertek köré építették. Minél közelebb jutunk a város központjához, annál jobb benyomást tesz ránk. Érdemes meglátogatnunk a város ipari kerületét, és megnézni a különleges épületeket, melyek legszebb éveiket már maguk mögött hagyták ugyan, ám a figyelmes szemlélő mégis felfedezheti bennük a szépséget.  Temesvár a diákok városa, melyről úton-útfélen meggyőződhetünk. A város soha nem alszik, mindegy, hogy hétvége van vagy hétköznap, mindig nagy a nyüzsgés.

Temesvár multikulturális város, német, magyar és szerb kisebbségekkel, valamint számos intézménnyel, ahol többet is megtudhatunk ezekről a nemzetekről. Temesváron vagy más román városban járva érdemes megkóstolni a helyi borokat, melyek néhányszáz éves hagyományra tekintenek vissza. A román pincészetek híresek szerte a világon. Az egész országban megtaláljuk őket a Fekete-tenger partjaitól a Kárpátokig.

Temesváron a street art is figyelmet érdemel. Az épületeken és hidakon sok graffiti és falfestmény található, melyeknek még egy nemzetközi fesztivált is szentelnek. Temesvárt kétségtelenül alábecsülik, pedig életünkben legalább egyszer feltétlenül érdemes meglátogatni.

Népszerű légitársaságok a(z) Afganisztán - Románia útvonalon