Menü

Keressen járatokat Poznanból

Poznan

 • Általános információ

  Időzóna: UTC+2 (nyár), UTC+1 (tél)

 • Az uralkodók városa

  A Szent Péter és Szent Pál Bazilikában megnézhetjük Lengyelország első uralkodóinak jelképes síremlékét, például Mieszko fejedelemét vagy Vitéz Boleszlávét.

 • Egy középkori vásár

  A középkori időkben a vásártéren házak helyet színes standok álltak, melyeknél a korabeli háztartások nélkülözhetetlen árucikkeit, például sós, füstölt halat, gyertyákat és egyéb hasznos holmikat lehetett megvenni.

 • A Croissant-Múzeum

  Egy hely, ahol saját szemünkkel láthatjuk, hogyan készül a híres Szent Márton croissant (lengyelül Rogale), és dióhéjban a város történetét is megismerhetjük.  Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szórakoztató program.

Mit érdemes megnézni Poznanban?

Poznan - Lengyelország egyik legrégebbi városa - az ország nyugati részén található a nagy lengyel tóvidéken. Régészeti kutatások igazolják, hogy az első emberek az őskorban léptek erre a földre. Mindössze annyit tudunk róluk, hogy rénszarvasvadászok voltak.

Az első telepesek időszámításunk előtt az 5. és a 6. század között jelentek meg a területen. A történészek azt állítják, hogy Poznan lehetett az a város, ahol 996-ban Lengyelország áttért a kereszténységre. Ezt megelőzően szláv lengyel törzsek éltek a területen, és némelyik híres lengyel szokás, például a húsvéti tojásfestés, a karácsonyi dalok éneklése, vagy a tavaszi nagytakarítás tőlük származik, bár ma már az általános keresztény hagyomány részeként ismerjük őket.

Poznan legismertebb jelképe a városháza tornyán minden nap délben felbukkanó, egymással küzdő két bakkecske. Először 1551-ben jelentek meg. További jellegzetességei a városnak a színes házak, melyeket itt-ott festők rajzai borítanak. 

Poznanban található Európa legfiatalabb kastélya is. A császári palota 1910-ben épült II. Vilmos porosz király számára.  Adolf Hitler szerette volna ezt a helyet használni főhadiszállásaként, így 1939-ben megkezdődtek a felújítási munkálatok. Sok szobát újradekoráltak, és egykori funkciójuk is megváltozott. A kastély napközben és este is nyitva áll a látogatók számára. A Górków palota, mely a reneszánsz ideje alatt nemesi rezidencia volt, ma a Régészeti Múzeumnak ad otthont. A régi időkben tetőterasza volt, melyen egy halastó is helyet kapott.

Az egész napos városnézés után kifújhatjuk magunkat a Citadella Parkban. A zöldellő terek és fák között egykori erődök falait, temetőket, egy a Poznanért 1945-ben harcoló katonáknak emelt emlékművet, vagy a 19. századi Winiary erőd maradványai közt létrehozott Fegyvertörténeti Múzeumot csodálhatunk meg.

Ha szeretnénk megkóstolni a tradicionális lengyel ételeket, érdemes meglátogatni a Wiejskie Jadło éttermet. A menün lengyel töltött tészta, kenyérben szervírozott savanyú rozsleves, hússal töltött káposzta vagy almás kacsa közül válogathatunk. A Proletaryat kávézóba lépve visszautazhatunk kicsit az időben. A hely dizájnja a kommunista időket idézi, és a menüt is a kor szellemében állították össze, például hering, savanyú uborka vagy zsíros kenyér is szerepel rajta. 

Repülőterek Poznanban

Poznanból közlekedő népszerű légitársaságok