Menü

A gyermekek számára szükséges úti okmányok

A gyermekek számára szükséges úti okmányok

Milyen dokumentumot használhatnak a gyermekek a bejelentkezéshez?

Az alapvető dokumentum amely feljogosítja a gyermeket, hogy körbe utazza a világot, az útlevél. Egy személyazonosító igazolvány is elfogadható és egyes esetekben akár az iskolai azonosító is elégséges lehet (a belföldi járatok egy részében).

A bejelentkezésnél ugyanazt a dokumentumot kell felmutatni, amely a repülőjegyre vonatkozó adatokat szolgáltatta.

A gyermeknek rendelkeznie kell a saját irataival és nem utazhat a szülők dokumentumaival.

Milyen dokumentumok szükségesek, hogy a gyermek repülővel utazhasson?

Járatok Lengyelországban

Az alapvető dokumentum a gyermek személyazonosító kártyája. Ennek létrehozásához mindkét szülő (13 évesnél fiatalabb gyermek) vagy az egyik szülő (13 évesnél idősebb gyermek) köteles regisztrálni az irodában. A kiskorú személyazonosító igazolványa 5 évig érvényes.

Nagyon kicsi gyermek esetében egyes légitársaságok (pl. LOT) a gyermek születési anyakönyvi kivonatát is elfogadják. Egyes légitársaságok az iskolai azonosítót is elfogadják személyazonosító okmányként a belföldi járatokon.

Járatok a Schengeni övezetben

A Schengeni övezetek országaiban a gyermek személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel utazhat.

Járatok a Schengeni övezeten kívül

Ebben az esetben útlevél vagy vízum szükséges (ellenőrizze, hogy hol szükséges a vízum).

Az útlevél kérelem benyújtásához mindkét szülőnek meg kell jelennie az irodában, vagy az egyiküknek a másik szülő írásbeli beleegyezésével, amelyet közjegyző vagy az útlevél hatóság igazolt.

Figyelmeztetés

A 13 évesnél fiatalabb gyermek részére kiállított útlevél 5 évig érvényes, míg a 13 évesnél idősebb gyermek részére kiállított útlevél 10 évig érvényes a kiállítás dátumától számítva. Indokolt esetben (igazolt szükségesség a hirtelen indulásra, az útlevél ellopása, stb.) lehetőség van ideiglenes útlevél igénylésére gyorsított eljárással, melynek érvényessége 12 hónap.

Mindkét szülőnek beleegyezését kell adnia a gyermek utazásához, azonban a nemzeti jogszabályok rendelkezései nem igényelnek külön speciális engedélyt amennyiben a gyermek az egyik szülővel vagy egy harmadik féllel utazik pl. nagyszülők.

Az a tény, hogy a gyermek személyazonosító dokumentumait (személyazonosító igazolvány, útlevél) egy harmadik fél kezeli, a szülők, gyermekük utazásába való beleegyezéseként kerül kezelésre.

Az utazás megkezdése előtt ellenőrizze a kiskorúak utazására vonatkozó információkat a meglátogatni kívánt ország nagykövetségén.

Az ötletek és az észrevételek az eSky.hu által csak információs céllal, ötletekként kerülnek felhasználásra és nem képezhetik peres eljárás részét.

Interested but need more info?
Köszönjük segítségét

Az Öntöl kapott visszajelzés segít nekünk hogy a témák lényegesek maradjanak

Temporarily we could not send your suggestions

Send again Próbálja meg később