Menü

10 dolog, amit tudnia kell, mielőtt repülővel utazik

10 dolog, amit tudnia kell, mielőtt repülővel utazik

1. Ezeket a dolgokat nem viheti magával a bőröndjében

A robbanás- és tűzveszélyes anyagok a kézi poggyászban és a feladott poggyászban is tiltottak minden légitársaságnál. Ezek közé tartoznak többek között a gázgyújtók, a tűzijátékok, a petárdák és a grillezéshez használt gyújtósok is.

Biztonsági okokból a fedélzetre nem vihet magával a kézi poggyászában fegyverként használható tárgyakat, például ollót, egyéb éles eszközöket vagy dugóhúzót.

A legszigorúbb szabályok a folyadékokra vonatkoznak. Nem vihet a fedélzetre a kézi poggyászában 10-nél több, egyenként maximum 100 ml térfogatú flakont, amelyeknek együtt bele kell férniük egy 1 literes táskába. A kézi poggyászában szállíthat gyógyszereket, akár folyékonyakat is, de csak olyan mennyiségben, amelyre az út során szüksége lehet.

2. A bőröndbe pakolás művészete

Minden légitársaságnak megvannak a feladott és a kézi poggyász méretére és súlyára vonatkozó szabályai. Fontos, hogy ezeket az értékeket ne lépje túl, mert a túlméretes poggyászok után jelentős pótdíjat kell fizetni a repülőtéren.

A legtöbb légitársaságnál a kézi poggyász mellett a fedélzetre vihet egy másik, kisebb táskát is, amely lehet például egy női retikül vagy laptoptáska. Úgy pakoljon a poggyászába, hogy abból könnyen ki tudjon venni bármit a biztonsági ellenőrzés során.

A feladott poggyász hosszú utat tesz meg, mire újra az ön kezébe kerül. Ezért fontos, hogy ne legyenek rajta kiálló csatok, cipzárak, szegecsek stb. Ha hálózsákot és szivacsmatracot csatol a hátizsákjához, tekerje körbe az egészet rugalmas fóliával. Így biztos lehet benne, hogy egyik része sem rongálódik meg vagy veszik el.

3. Álljon készen az utasfelvételre

A repülőtéren nem csak a poggyászát ellenőrzik. Önnek is át kell esnie a biztonsági ellenőrzésen. Ha önre kerül a sor, vegyen el egy kosarat a futószalag közeléből, és tegyen bele mindent a zsebeiből, vegye le a kabátját, a pulóverjét, a sálját, a nadrágövét stb. A holmijai a szalagon átmennek egy átvilágítón, ön pedig egy speciális kapun fog áthaladni. A személyzet a cipője levételére is kérheti önt.

4. Minden országnak megvannak a saját szabályai

Az Európai Unión belül az alkohol, dohányáru, étel és virág szállítására vonatkozó vámszabályok a legtöbb országban azonosak. Azon kívül azonban minden országnak megvannak a maga szabályai. Ha tiltott árucikkel utazik vagy tiltott mennyiség van önnél belőlük, a büntetés mértéke az adott ország szabályaitól függ. A büntetés legelterjedtebb formája az árucikk megsemmisítése. De például a muszlim országokban óriási büntetésre számíthat, ha alkoholt szállít.

A szabályozás kitérhet a készpénzre vagy értékes tárgyakra is, mint például műalkotások, régiségek, védett állatok testrészei (pl. elefántcsont).

5. Megfelelő ruházat a repüléshez

Jelentéktelennek tűnik, de érdemes figyelmet szentelnie a ruházatának. Minél hosszabb az út, annál kényelmetlenebbül érezheti magát, ha nincs megfelelően felöltözve. A kényelem a legfontosabb, gondoskodjon róla, hogy semmi se szorítsa a hosszú repülés alatt. Még nyár közepén is érdemes zoknit és egy melegítőfelsőt magával vinnie a fedélzetre. A repülőn mindig működik a légkondicionáló, így könnyen fázhat. Ha hosszú haja van, a nyaka aljánál fogja össze, így nem zavarja, ha hátra akarja dönteni a fejét az ülése fejtámlájára.

6. A telefon mindig repülőgép üzemmódban legyen

Bár egyre többször hallani, hogy a mobiltelefonok nem zavarják a fedélzeti eszközök működését, a legtöbb légitársaságnál tilos a telefonok használata a repülés alatt. Ez alól kivételt képez, ha a telefon repülőgép üzemmódban van, ami a készülékek legtöbb típusánál meglévő opció.

Néhány repülőgépen fedélzeti WIFI-hálózat használható. Ezért a szolgáltatásért általában fizetni kell.

7. Vihet ételt a fedélzetre

Nem igaz, hogy a repülőgép fedélzetére nem vihet ételt. Ha nem vásárol magának élelmiszert a fedélzeten, megéhezhet a repülés során. Vigyen magával egy kis rágcsálnivalót vagy szendvicset, de arra azért figyeljen, hogy ezeknek ne legyen túl erős illatuk és ne morzsálódjanak nagyon.

A gyerekeknek szánt étel más történet. A szülők vagy kísérők tejet és egyéb gyerekételt is a fedélzetre vihetnek. A biztonsági ellenőrzés során ezeket külön meg kell mutatni. A legtöbb esetben annak érdekében, hogy a gyerekételeket az utastérbe vihessék, a szülőknek azokat meg kell kóstolniuk. A repülők többségén van lehetőség az élelmiszert mikrohullámú sütőben megmelegíteni.

8. Cukorkák nem csak gyerekeknek

A felszállás és landolás esetén bekövetkező nyomásváltozás füldugulást okozhat. Ha éppen orrfolyástól szenved, akkor ez elég kellemetlen lehet. Van azonban néhány praktika, amely segíthet ezen.

Próbáljon nagyokat nyelni, rágógumit rágni vagy cukorkát szopogatni. Ez enyhítheti a tüneteket. Ha orrfolyással küzd, fél órával a felszállás és landolás előtt használjon orrcseppet.

Ha a repüléstől való félelme gyomorproblémákat okoz önnél, készüljön fel a repülésre: aludjon előtte, könnyű ételt egyen és próbálja valami mással lekötni magát, például olvasással, a kedvenc zenéjével vagy rajzolással.

9. A gyerek unatkozni fog

Még ha imádnak is repülni, egy idő után minden gyerek unatkozni kezd, ha nem nagyon mozoghat. Erre érdemes felkészülni. Ha nem viheti magával a gyerek kedvenc játékait, egy darab papír és néhány zsírkréta vagy ceruza is elég lehet. Kérje meg a gyereket, hogy rajzolja le az utazás részleteit – hogyan néz ki a repülő, a repülőtér, a táj stb.

Olyan játékokat is játszhatnak, amelyek nem igényelnek eszközöket, például kő-papír-ollót, vagy olyan szavakat kell mondani, amelyek az előző utolsó betűjével kezdődnek stb. Arról is beszélgethetnek, hogy éppen milyen hely fölött repülhetnek el vagy mire hasonlítanak a felhők.

10.  Be lehet menni a pilótafülkébe

Persze csak abban az esetben, ha a pilóta ebbe beleegyezett. Felszállás előtt nem érdemes ezt kérni, mert ilyenkor nagyon elfoglaltak a pilóták. A repülés alatt viszont meg lehet kérdezni az utaskísérőket, hogy a landolás után van-e erre lehetőség. Ha nincs késés és a személyzet nem siet nagyon, akkor előfordulhat, hogy a kapitány megmutatja belülről a fülkéjüket.

Egyes légitársaságoknak különleges hűségprogramjuk van a gyerekek számára: a repült kilométerek után pontokat kapnak, amelyek aztán a pilótafülke meglátogatására válthatók be.

 

Az ötletek és az észrevételek az eSky.hu által csak információs céllal, ötletekként kerülnek felhasználásra és nem képezhetik peres eljárás részét.

Tartalmazza ez a cikk az Ön által keresett információkat? Igen | Nem
Véleményem szerint ez az írás:
Köszönjük a véleményét!