Menü

Hogy csomagoljam be a kézi poggyászomat a repülőre?

Hogy csomagoljam be a kézi poggyászomat a repülőre?

A kézipoggyász helyes becsomagolása

A helyes csomagolással sok pénzt meg lehet spórolni, különösen, ha olcsó légitársaságokkal utaznak. Tegyük fel, hogy nem szeretne hozzáfizetni kézipoggyászához, akkor tartsa be az alábbiakat:

 • Válasszon bőrönd helyett turista hátizsákot, sokkal több elfér benne és ha szükséges több dolgot is magára tud venni ezzel csökkentve csomagja méretét,
 • csak a legfontosabb dolgokat vigye magával; a dolgok egy részét egyszerűen meg lehet venni a helyszínen,
 • amennyiben kozmetikai cikkeket kíván magával vinni, úgy kérjük válassza a drogériákban kapható kis flakonokat amelyekbe át tud rakni a nagyobb flakonokból amelyeket használ, emellett kérjük tartsa szemmel, hogy korlátozás van a folyadékmennyiség felvételében,
 • a ruhák összehajtogatásának nagyon fontos szerepe van, a legpraktikusabb a ruhák hengerbe tekerése és az, ha nagyon közel rakja őket egymáshoz,
 • azokat a tárgyakat, melyeket az ellenőrzésnél fel kell mutatnia kérjük, rakja a csomag tetejére (kozmetikai cikkek, laptop stb.),
 • az utazási dokumentumait kérjük, rakja a csomag külső zsebébe.

Milyen a kézipoggyász mérete?

Minden légitársaság meghatározza a kézipoggyász mennyiségét, méretét és súlyát. Valamint minden utasra érvényes korlátozásokat vezettek be amelyek a biztonsággal vannak kapcsolatban.

55 x 40 x 20 cm

legtöbb légitársaság esetében ez a mérethatár

8 kg

súlyhatár a legtöbb fapados és menetrendszerű légitársaságnál

1 darab

általában a megengedett poggyászmennyiség

Figyelem!

 • a fapados légitársaságoknál a csecsemők számára általában nincs fenntartva a kézipoggyász felvételének lehetősége a fedélzetre. Minden szükséges tárgy, amelyet kisbabájának fel kell vinnie a repülőre a kísérő kézipoggyászába kell beleférnie,
 • a menetrendszerű járatok esetében néhány légitársaság megnöveli a kézipoggyász lehetséges méretét és számát az üzleti és az első osztályon utazó utasok,
 • amennyiben kézipoggyászának mérete vagy súlya meghaladja a megengedettet, úgy mint feladott poggyász kerül feladásra amennyiben belefér a limitbe.

 

Mit csomagolhatok a kézi poggyászomba?

Az értékes tárgyakat vigye magával a repülőgép fedélzetére, mint pl.: ékszerek, hivatalos dokumentumok és pénz. Ne feledje, hogy a feladott poggyász megsérülhet az út alatt ezért a törékeny tárgyakat, mint a fényképezőgép, notebook, üvegtárgyak is a kézipoggyászba kerüljenek.

A kézipoggyászomban felvihetek ételt vagy italt a repülőre?

Miközben a kézipoggyászát csomagolja kérjük ne feledkezzen meg a folyadékok szállításának korlátozásairól, tehát az italokról, folyékony ételekről, kozmetikai cikkekről stb. Emlékezzen arra, hogy pl. a gélek, krémek, aeroszolok, borotvahabok és fogkrémet valamint a különböző emulziók tiltólistán vannak. Folyékony anyagokat egy 100ml-ert nem meghaladó flakonban lehet felvinni a kézipoggyászban. Minden flakonnak el kell férnie egy 1 liternél nem nagyobb műanyag zacskóban.

A fent megnevezett listából csak a bébiételek és a szükséges gyógyszerek jelentenek kivételt.

Az Európai Unió területén belül a kézipoggyászban lehet ételt szállítani. A repülőre felvihet pl.: szendvicset, péksüteményt, édességet, kolbászt, gyümölcsöket, zöldségeket stb. Több információt itt találhat: élelmiszerek a kézipoggyászban.

Felvihetem a Notebookomat a repülőgép fedélzetére?

Sok légitársaság (különösen a charterjáratok) 1 extra tárgy felvételét engedélyezik a repülőgép fedélzetére. Ezért az egy tárgyért extra költséget nem számolnak fel és ez a tárgy extra kézipoggyásznak minősül. Ilyen pl.:

 • Laptop táskával (töltő, egér),
 • fényképezőgép (külön táskában van a kézipoggyászba csomagolva)
 • más kisebb tárgyak (telefon, zenelejátszó, kisebb játékkonzolok),
 • esernyő,
 • kabát,
 • olvasáshoz könyvek, újságok (racionális mennyiségben),
 • női vagy férfi táska (a táska tartalma átesik a biztonsági ellenőrzésen).

Figyelem!
Az fapados légitársaságok a legtöbbször nem teszik lehetővé, hogy a fedélzetre extra tárgyakat vigyen fel az utas a fedélzetre, ezért a fent megnevezett összes tárgynak a kézipoggyászba kell kerülnie.

Mit nem vihetek fel a repülőre?

A repülőre semmilyen éles eszközt nem lehet felvinni, mint pl.: olló, bicska, bornyitó.

Hol van a kézi poggyász helye?

A kézipoggyászt az arra kijelölt helyre az ülések felett kell elhelyezni.

Az ötletek és az észrevételek az eSky.hu által csak információs céllal, ötletekként kerülnek felhasználásra és nem képezhetik peres eljárás részét.

Tartalmazza ez a cikk az Ön által keresett információkat? Igen | Nem
Véleményem szerint ez az írás:
Köszönjük a véleményét!