Menü

Milyen dokumentumokat kell magával vinnie a repülőgépre?

Milyen dokumentumokat kell magával vinnie a repülőgépre?

A Lengyel Külügyminisztérium minden állampolgárának azt javasolja, hogy érvényes útlevéllel utazzon külföldre, még akkor is, ha a schengeni határokon belül utazik, ahol a személyi igazolvány is elegendő.

Ha az Európai Gazdasági Térség (EGT) országain kívülre utazik, az útlevelének a megérkezéstől számítva legalább három hónapig érvényesnek kell lennie, de néhány esetben (például Kenyában vagy Egyiptomban) ez az időtartam minimum hat hónap.

Érvénytelen vagy sérült útlevél nem szolgálhat határátlépésre, ilyen esetekben az utast nem engedik a repülőgép fedélzetére, és kártérítésre sincs módja.

A megfelelő és érvényes személyazonosító okmány (útlevél vagy az EGT országaiban személyi igazolvány) elengedhetetlen a külföldi utazás során.

Vízum

Az útja előtt nézze meg, milyen vízumszabályok érvényesek abban az országban, amelybe utazik.

A célországban érvényes szabályok mellett nézze meg az átszállásra igénybe vett országok tranzitszabályait. Néhány ország tranzitvízumot követel meg bizonyos országok állampolgáraitól (az Egyesült Államokban vagy Fehéroroszországban).

Tanácsadóink alapvető információkkal szolgálhatnak azzal kapcsolatban, hogy szükséges-e önnek vízum, és ha igen, milyen fajta. Felhívjuk azonban a figyelmét, hogy az eSky nem foglalkozik vízumügyekkel, és nem ad részletes tájékoztatást ebben a témakörben.

Az elektronikus jegy vagy beszállókártya száma

Javasolt, hogy legyen birtokában a foglalási számának (kódjának) vagy az elektronikus jegye számának, ugyanis ez sok esetben zökkenőmentessé teheti az utasfelvételi procedúrát. A foglalási szám vagy az elektronikus jegy számának hiánya problémát okozhat az utaslistán szereplő nevek és az személyazonosító okmányban szereplő nevek összevetésében, és ennek következtében megtagadhatják az utastól a beszállást.

A Ryanairrel, a Wizz Airrel vagy az EasyJettel utazva lehetősége van elvégezni az online utasfelvételt az eSky-on keresztül. A speciális utasításokat és az utasfelvételhez szükséges linket e-mailben kapja meg az e-jegyével együtt. A linkre kattintva az utasfelvételi űrlaphoz jut, amelynek kitöltése után kap egy megerősítő e-mailt az utasfelvételről, valamint csatolva megkapja a beszállókártyáját. Ezt nyomtassa ki és majd vigye magával a repülőtérre a személyazonosító okmányával együtt, amelyet az utasfelvételhez használt.

Elismervény a hoteltől

Az e-mailben a hoteltől kapott elismervényt nyomtassa ki és vigye magával, hogy bizonyítani tudja a szállás árának kiegyenlítését. A hoteltől kapott elismervény bemutatása után kapja meg a kulcsot a szobájához.

Biztosítási kötvény

Ha biztosítási kötvényt vásárolt az eSky-on keresztül, e-mailben kapja meg azt. Nyomtassa ki és vigye magával, hogy bizonyítani tudja a biztosítás megkötését. Ha nincs biztosítása, nézze meg, hogyan választhatja ki a megfelelőt.

Egyéb dokumentumok

Néhány útvonalon és bizonyos körülmények között az utasoknak rendelkezniük kell további konkrét iratokkal, amelyek bemutatása feltétele a repülőgép fedélzetére való felengedésnek. Ezek a dokumentumok többek között a következők lehetnek:

  • Igazolás arról, hogy a várandós női utas repülhet (általában a 28. héttől szükséges, de érdemes előbb beszerezni)
  • Védőoltásokra vonatkozó igazolás (ha a célországban vagy a tranzitországban szükséges)
  • Gyermek légi úton történő szállítására vonatkozó engedély (ha a gyermek kísérő nélkül utazik)
  • Állatorvosi igazolás és az állat útlevele (ha állattal utazunk)
  • Fegyver szállítására vonatkozó engedély (ha vadászfegyverrel utazunk)

Az ötletek és az észrevételek az eSky.hu által csak információs céllal, ötletekként kerülnek felhasználásra és nem képezhetik peres eljárás részét.

Tartalmazza ez a cikk az Ön által keresett információkat? Igen | Nem
Véleményem szerint ez az írás:
Köszönjük a véleményét!